top of page

Saffransbullar superluftiga

Dessa saffransbullar är gjorda enligt Tangzhong metoden. De blir mycket luftiga och svårt att få bättre bullar än med detta recept.

knivogaffel.png

72st bullar

Ingredienser:

Steg 1: 

  • 80 g vetemjöl special eller Manitoba Cream

  • 400 g kall mjölk röd

  • 2 g saffran

Steg 2:

  • 920 g vetemjöl special eller Manitoba Cream

  • 180 g strösocker

  • 40 g färsk jäst

  • 320 g kall mjölk röd

  • 150 g kallt smör i tärningar

  • 1 tsk salt

  • 1 ägg till pensling

Russin (lägg i blöt i 20 minuter innan du sätter dem i bullen, precis innan de ska in i ugnen).


Sockerlag Ingredienser

  • 1 dl Socker

  • 2 dl Vatten

IMG_6398.JPG
  1. Häll 400 g mjölk, 80 g mjöl och 2 g saffran i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar (saffranet kan även blandas ner i degen senare om det känns bättre).
    Vispa ofta under ca 3-5min beroende på värme tills det blir en tjock smet/massa, ungefär som en våffelsmet eller bechamelsås.
    Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så. Täck med plastfolie över eller med något annat och ställ in den i kylskåpet under minst 2 timmar. 

  2. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i din köksmaskin. Kör degen i mellanhastighet 12-14min innan du tillsätter smör i bitar och saltet. Kör degen i 5-10 minuter till. Den ska alltså gå läääänge. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den “kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer. Jum er elastisk degen är desto enklare kan luft bildas i degen.

  3. Låt degen vila täckt i 10 minuter. Annars när du kavlar ut så drar degen ihop sig väldigt snabbt och det blir svårarbetat. Den behöver slappna av lite.

  4. Gör sedan lussekatter av degen. Jag tog ut bitar av degen som vägde 60 g styck. Men du kan också kavla och rulla. Lägg katterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk eller plastfolie i 1.45-2.0 timmar i en kökstemp omkring 21-23C. Tills de jäst upp massor och ser riktigt bulliga ut.

  5. Sätt ugnen på 220 grader i vanlig ugn med endast över och undervärme.

  6. Grädda i ca 8 minuter tills de har fått fin färg. Vispa under tiden upp ägget, gärna med lite vatten och en nypa salt (det är för att ägget ska bli mindre segt, det ska inte ge smak). Så snart bullarna tagits ur ugnen ska de penslas med ägg. Låt dem sedan bli helt kalla, innan du förpackar dem.
    Jag själv penslar bullarna före gräddning med ägg. Tycker det blir bäst.
    Ett annat alternativ är att pensla efter gräddning direkt med sockerlag och doppa i socker för att
    få en saffransockerbulle.

Gör så här:

Jimmy Andersen

Saffransbullar superluftiga

Baka med surdeg – gott och naturligt!

Kavel_edited_edited.png
bottom of page