top of page

Kanelbullar med sockerlag och god strössel med råsocker.

Supergoda kanelsnurror med mycket fyllning.
Man kan säga att den moderna kanelbullen skapades omkring 1920. Då fanns varor som ransonerats under det första världskriget (1914-1918) tillbaka i butikerna igen. Men alla hade inte råd. Ingredienserna var dyra, därför blev bullen också för dyr för vanliga människor.

knivogaffel.png

72st

Ingredienser:

  • 2100gr Mjöl

  • 1000gr Mjölk

  • 500gr Smör

  • 400gr Strösocker

  • 2msk Vaniljsocker

  • 2st Ägg

  • 2tsk Salt

  • 100gr Färskjäst för söta degar

    Ingredienser (fyllning):

  • 300g Smör

  • 300g Strösocker el. Farinsocker

  • 80g Kardemumma eller kanel

    Ingredienser (pensling):

  • 2st

  • Ägg

  • 1 Nypa salt

  • 1 Skvätt vatten

    Ingredienser (sockerlag):

  • 1dl Strösocker

  • 2dl Vatten

    Ingredienser (strössel):

  • 2dl Strösocker

  • 1dl Kardemumma eller kanel

IMG_6398.JPG

Tänk på detta för att få de saftigaste kanelbullarna!
* Rumstemperera ingredienserna: ställ fram allting en stund innan du ska baka.
* Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningen.
* Se till att mjölken har 33-35 grader.
* Det går att även använda endast 25gr färskjäst men då kommer jäsningen att behöva 3-4 dubblas men smaken blir bättre.

1. Se till att jästen blandas med mjölk som har temperatur ca 33-35 grader.
2. Blanda ner allt utom smör och saltet i köksassistenten.
3. Knåda länge! Tills du har ett bra gluten som täcker din handflata.

Ca 10-20 minuter med maskin och dubbelt så lång tid för hand.
(Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge).
4. Blanda ner saltet nu och halva smöret i degen efter 15min knådning i maskin eller för hand.
5. 3-4min före avslut av knådning arbetas sista smöret in i degen. De blir rejält kladdigt men det är det som gör bullarna godast.
6. Efter knådningen så låt degen vila 30-40min under handduk på bänk
7. Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i 2 timmar innan gräddning.
8. Gör bullar direkt efter vilan. Jäs färdiga bullar på plåt täckt med handduk i ca 1.5 - 2tim. Då är det vanligtvis dubblerade i storlek. Se till så de inte börjar sjunka ihop, då har de jäst för länge.
9. Grädda bullarna i ca 10-12min i 200grader.
10. Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med.
11. Pensla med sockerlag när bullarna är klara och rykande från ugnen, gärna strö på blandat socker och kanel eller kardemumma innan sockerlagen torkat. Detta är viktigt för att ”stänga in”
saftigheten i bullarna.

Lycka till!

Gör så här:

Jimmy Andersen

Kanelbullar med sockerlag och god strössel med råsocker.

Baka med surdeg – gott och naturligt!

Kavel_edited_edited.png
bottom of page